De kwaliteiten van RVS.

Het maken van staal gebeurd onder hoge temperaturen.

RVS, voluit roestvaststaal, is een veelzijdig, slijtvast materiaal dat in grote hoeveelheden tegelijk geproduceerd kan worden. Omdat RVS zowel binnen- als buitenshuis gebruikt kan worden, is het geschikt om te verwerken in allerlei voorwerpen en artikelen. RVS is dan ook vaak te vinden in de inrichting van bedrijven denk aan en horeca en winkels. Ook in de particuliere woningen RVS veel vuldig gebruikt. Van aanrecht tot bestek. De term RVS hoor je dan ook steeds vaker. Vaak wordt een materiaal ten onrechte het stempel RVS. Dus: Wat is RVS en wanneer is een materiaal écht RVS.

Waar staat de naam RVS voor.
Zoals in de inleiding al even werd genoemd, betekent RVS roestvaststaal. Vaak wordt het materiaal ‘roestvrijstaal’ genoemd, maar dat is niet de goede benaming want RVS is namelijk niet volledig vrij van roest. Er is zelfs een roest laagje op het metaal aanwezig, de zogenaamde oxide laag. Deze dunne oxide laag is blank van kleur en niet zichtbaar. Dit in tegenstelling tot roest op normaal staal, die eenvoudig te zien is en bruine vlekken op het staal achterlaat. Deze oxide laag op RVS is op het gehele oppervlak aanwezig en het werkt als een soort van beschermlaag. Het stopt het oxidatieproces en voorkomt zo juist het echte ‘roesten’. Hierdoor is het metaal beschermd tegen invloeden van buitenaf. Wanneer de oxide laag beschadigd raakt zal deze zichzelf ook weer herstellen. Kleine beschadigingen, zoals krassen, roesten als het ware weer dicht en daarmee is de roestvaste laag weer volledig hersteld. Dit maakt RVS tot een sterk, slijtvast materiaal dat zeer geschikt voor gebruik in de buitenlucht. Op de vraag ‘Wat betekent RVS’, kun jij dus voortaan antwoorden dat de afkorting ‘roestvaststaal’ de juiste is.

Wanneer mag staal de naam RVS hebben.
Een roestvaststaal mag pas RVS genoemd worden als het aan een bepaalde samenstelling van stoffen voldoet. Écht RVS bevat bijvoorbeeld niet meer dan 1,2% koolstof (C) en minimaal 11% chroom (Cr). Alleen in deze samenstelling is het staal ook écht roestvast. Daarnaast zijn er meer legeringselementen zoals molybdeen (Mo), titanium (Ti), nikkel (Ni) en mangaan (Mn), die zorgen voor een nog roestvaster staal. Het gebruiksdoel bepaalt welke kwaliteit RVS moet worden gemaakt.

Is RVS magnetisch.
Vaak wordt wordt er met een magneet getest of we met RVS te maken hebben want RVS is niet magnetisch. Toch is dat niet helemaal correct. In principe gaat de stof nikkel de magnetische werking van RVS tegen. Echter, zijn er veel voorbeelden dat ook RVS licht magnetisch kan zijn. Zo zijn er veel rvs-gebruiksvoorwerpen die toch een licht magnetische werking hebben. Denk bijvoorbeeld aan de deur van een koelkast of de afzuigkap waarop een magneet blijft plakken. Hoewel RVS voorwerpen in principe niet magnetisch zijn, kunnen bepaalde soorten RVS door koud vervormen of slijpen licht magnetisch worden.

De vele toepassingsmogelijkheden van RVS.
Omdat RVS goed bestand is tegen allerlei omstandigheden, wordt het materiaal op allerlei manieren en in veel verschillende objecten gebruikt. Daarom gebruikt SOStag RVS in alle armbanden en hangers die wij te koop hebben. Onze laser gebruikt het chroom (CR) in de legering om te verbranden. Dat is wat zwart wordt als onze laser b.v. een QR-code op een armband of hanger plaatst. Als het chroom bestand in het metaal te laag is, is het geen goed RVS maar kan onze laser ook niet het stevige diepe zwart maken.

Wat goed is voor tekst en barcode is weer een probleem als je een foto wilt plaatsen op b.v. een niet reanimeren armband of een niet reanimeren hanger. De laser kent alleen maar aan of uit en niets er tussen, dus moet een foto worden opgebouwd uit kleine en grotere puntjes om de verschillende grijs tinten te simuleren. Daarbij zijn de kleine lichte puntjes de boosdoener. Als de laser op een puntje en er zijn duizenden in een foto, 0,2 % harder brand is het verschil al aanzienlijk.  Juist die kleine “lichte” puntjes zorgen voor nog een probleem ze kunnen ook makkelijker verwijderd worden. Blijft een QR-code jaren goed zwart en scanbaar (zonder te veel beschadigingen als krassen), gaat na verloop van tijd bij een foto het detail verloren.

Geplaatst in meer om te weten op 13 maart 2021.